Нито една институция не носи отговорност за бившите уранови мини

 

Радиоактивен материал се изнася напълно безпроблемно от района на бившата  уранова мина "Пробойница". Проверка на екип на Нова с гайгеров брояч, показа че нивото на радиация на места е в пъти е над естественото.  

Още по темата

 

Фирмата, която използва материала със строителни цели твърди, че има разрешително за дейността си. Да се провери дали това е истина обаче, оказа се, е много трудно. В България нито една конкретна институция не носи отговорност за бившите уранови мини, а достъпа до тях от години е напълно свободен.

 

В района на Гара Бов, на 100 м от най-близката къща пътят е застлан с чакъл от бившата уранова мина "Пробойница", твърдят местните. Според тях, материал от старата мина можел да си вземе всеки. Охрана нямало, заграждения - също. „Рудниците бяха запечатани както си трябва с цимент, но пробиха дупки и започнаха да влизат вътре и да изкарват материали”, твърди Милчо Петров, който живее в Гара Бов. „Преди 1-2 години някакъв бизнесмен намери там евтин материал, копаеше и продаваше и пътищата насипваха, и насипи правиха, и къщи строиха”, твърди Найден Стоименов, който също живее там. 

 

В началото на 90-те България ликвидира уранодобива, а експертите определят отпадъците от тази промишленост като радиоактивни. Това обаче, било тогава.  „Трябва да са затворени всички минни изработки, така че да не е възможно влизане на хора или животни в тях, а замърсените терени трябва по някакъв начин да са изолирани”, твърди, проф.  Добромир Пресиянов от Софийски университет "Св. Климент Охридски", катедра "Атомна физика". 

 

 „Ако такъв материал, легално или нелегално взет, се използва в строителството на сгради, това може да има за резултат повишаване на нивата на радон в сградата.  Радонът е признат  като вторият по важност фактор причиняващ рак на населението след тютюнопушенето”, каза още той.

 

От Министерство на енергетиката обясниха, че имат ограничени правомощия върху старите мини.  „Научихме от екипа на Нова. Наш екип още в понеделник ще отиде на място, за да установи има ли действащ незаконен добив. Нашия екип на място ще вземе килограм и половина от материала  и в рамките на 4 часа ще получим информация радиоактивен ли е или не”, обеща заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

 

Всичко обаче е напълно законно, твърди управителят на фирмата, която използва суровината. Имал документи, които му дават право да използва материала, както и такива, които гарантират, че той не е радиоактивен. Не пожела обаче да ги покаже и да се срещне с екипа на Нова. „Имам доклад, които казва, че суровината, която аз реализирам, отговаря на Българския държавен стандарт. Не е радиоактивна”, обясни по телефона Валери Илиев. 

 

Колко затворени уранови мини има в България, никой не може да каже. Отговорността за тях, не е на нито една конкретна институция. За отпадъците от тези мини отговаря Министерство на енергетиката, но едва от 2008. Преди това е можело да бъдат закупени от всеки. И всеки собственик може да прави с тях каквото пожелае. И до днес.

 

Освен незабавна проверка по случая, от Министерство на енергетиката обещаха и промени в закона, които да изяснят кой и какви права има върху старите мини. Предвижда се и по-строг контрол, включително затвор за нарушителите.