Според съда няма доказателства за вина на конкретни хора

 

Окръжната прокуратура в Благоевград прекрати разследването за смъртта на четиримата миньори, затрупани в рудник "Ораново" край Симитли. 


Трагичният инцидент стана на 16 юли преди две години. Тогава в 64-а галерия се свлякоха около 270 кубика земна и скална маса и затрупаха работниците Иван Лазаров, Асен Стойнев, Христо Младенов и Николай Михайлов. Двама от тях бяха намерени часове по-късно, а колегите им - след близо 20 дни.


Според експертите свличането на земна маса не е могло да бъде предвидено, а укрепването на галериите е било в норма. Няма доказателства за вина на конкретни хора. Това е изводът на прокурорите, който е потвърден и от съда в Благоевград.

 

Всички разпитани миньори са обяснили, че до момента на настъпване на калния пробив не са забелязали нищо смущаващо в участъка. Именно затова експертите не могат със сигурност да отговорят кога, как и къде са се проявили първите признаци за наличие на опасност.

 

Според експертите може да се направи извод, че няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд. По думите на специалистите трудно може да се отговори и на въпроса при какви предприети действия от съответните длъжностни лица злополуката е щяла да бъде избегната.

 

Установено е, че системата на разработване, организацията на работния процес, използваното оборудване и техническото му състояние отговарят на изискванията на правилника по безопасност на труда.