Какво стои зад съюза на Анкара и Вашингтон?

Анкара и Вашингтон следват нова стратегия в борбата срещу „Ислямска държава”. Турция вече бомбардира терористични убежища в Сирия и позволи на САЩ да обстрелват цели в съседката ѝ от нейна територия. А американските изтребители ще да бъдат подкрепяни от турската артилерия. Дали обаче турската власт в лицето на Реджеп Тайип Ердоган наистина иска да се изправи срещу тероризма рамо до рамо със Запада или планът на Анкара е съвсем друг?

 

Официално съвместните военни акции имат за цел да осигурят буферна зона за сигурност в северната част на Сирия. Но главната цел на турското правителство не е точно хуманитарна, коментира германското издание „Ханделсблат”. Със създаването на буферна зона турското правителство иска да попречи на кюрдите да създадат своя държава по границата със Сирия и Ирак. Поради това настоящата политика на Анкара поставя основите на една нова война, с която да се предотврати основаването на кюрдска държава. 

 

А Вашингтон и Анкара преследват в Сирия изцяло различни, понякога противоположни интереси и цели. Турция говори за зона, забранена за полети над северната част на съседката си. А САЩ не искат и да чуят за това. Докато американците се интересуват от „Ислямска държава”, защото искат да разкрият нейните убежища, турците са взели на мушка войниците на сирийския президент. Така че дори идентифицирането на врага не е еднозначно. От гледна точка на САЩ Башар Асад е по-малкото зло от ИДИЛ. За Анкара пък ислямистите са по-полезни от сирийския лидер, тъй като могат да противодействат на кюрдите. 


Да, Реджеп Тайип Ердоган наистина се включи в борбата на Запада срещу тероризма. Но само привидно. Турският лидер просто използва нагорещените емоции в Близкия Изток, за да спре кюрдите. За себе си той вече е прекратил процеса на помиряване помежду им. През почивните дни турските бойни изтребители бомбардираха позиции на ПКК и арестуваха повече от 1000 души, които имат връзки с кюрдите. Ердоган гледа само собствените си интереси. А безочието му е голямо.  

 

Поради географското си положение Турция се явява ключова в борбата срещу „Ислямска държава”. Но досега президентът се въздържаше да прекъсне доставките на храна за групировката. Той оставяше джихадистите необезпокоявани да пътуват към Сирия и си затваряше очите, когато турските търговци сключваха сделки с тях. 

 

Дори след самоубийствения атентат в граничния град Сурук, който беше приписан на „Ислямска държава”, Анкара не промени съществено позицията си спрямо тях. Защото Ердоган знае: там, където биват отблъснати бойците на групировката, веднага пристигат кюрдите. А той иска на всяка цена да спре това. А картите му изобщо не са слаби. Засега не се очертава прогонване на ИДИЛ от Сирия. Сега Асад говори открито за проблемите си. Защото неговата слабост значи сила за „Ислямска държава”. Бойните сили на сирийското правителство според собствените му твърдения са недостатъчни. Липсват войници и властите трябва да предадат една част от териториите си. 

 

Припомнете си подробности за кървавия терористичен акт в Сурук!