Въвеждат се облекчения за малкия семеен бизнес

 

Нови правила за хотелите у нас! Затягат се изискванията за високозвездните места за настаняване, но се облекчава малкият семеен бизнес. За пръв път звезди ще имат и къмпингите.

 

По три закачалки на човек и огледало за цял ръст. Досега семейните хотели трябваше първо да осигурят това за клиентите си и после да си поискат звездите. 

 

„Няколко листа от тетрадка трябваше да изпълним. Стаите да са определен размер, коридорите да са определен размер”, обяснява Антон Дормишев. 

 

Новите правила за Антон и семейството му, които имат семеен хотел в Говедарци, са по желание. 

 

Кабинетът определи хотелите, мотелите и вилите като клас А, а семейните хотели, къщите за гости и пансионите - като клас Б. 

 

Към първите законът ще е по-строг. На човек трябва да има поне две възглавници, с различна големина и пълнеж. Задължително е да има и удобства за хората с увреждания.

 

 За клас Б правилата са облекчени - препоръчително е да е удобно. 

 

За пръв път на изисквания ще трябва да отговарят и къмпингите. Имат 6 месеца, за да ги изпълнят. Като почнем от мястото: да има от 32 кв. м. за палатка в къмпинг с една звезда до 50 кв. м., ако къмпингът е с три звезди. 

 

„Да има ток и вода, разбира се, за да се има нормално къмпингуване. За пръв път въвеждаме изисквания, не сме регламентирали диво къмпингуване”, обясни министър Николинa Aнгелкова.

 

В Говедарци е малко диво, но и със звезди. Още преди 11 години, когато бил построен хотелът, проектантът се съобразил със закона и напаснал строежа. И сега вътре се готви петзвездна мусака. 

 

Има две неща, които въпреки че нямат звезди, привличат гостите на семейните хотели - барбекюто и пещта, която побира 4 агнета.

 

В деня на новите правила, Антон чака испанци за три дни. И ако престоят не хареса нито на тях, нито на министерството, може да се стигне до сваляне на звезди.