Лесни заеми се взимат дори и за да се купят дърва за огрев

 

Бързи кредити за 2 милиарда лева у нас. От Българската народна банка отчитат ръст при лесните заеми за сметка на ипотечните. 

Още по темата

 

Само домакинствата имат да връщат бързи кредити в размер на 1,5 милиарда лева. Това е с над 5 % повече, отколкото миналата година.  За сметка на това - с 27 на сто са намалели ипотечните лесни заеми - за разлика от банковите, при които срещу ипотека си купуваш апартамент, при лесните заеми имуществото се залага, за да се покрият неотложни плащания.

 

Според една от големите компании за бързи кредити у нас причина номер едно за спор в семейството са именно парите. Повече от половината българи (61%) се карат за разходите си. Разходите за домакинството са основа за спорове при една четвърт от българите, следвани от разходите за хоби (18%) и облекло (22%).

 

Лятото се оказва сезонът на бързите кредити. „Особено през летния сезон, клиентите се опитват да покрият нужди, които не са успели да финансират”, коментира Павлина Динева, която работи в компания за бързи кредити. В нейната фирма отчитат ръст на клиентите през лятото с 20 на сто. В този сезон, най-често се прибягва до кредити между 1000 и 1500 лева. Някои от тях са за почивка край морето, а други за ремонт, зъболечение или други неотложни разходи.

 

Бързи кредити се взимат и за да се купят дърва за огрев. И докато в големия град основно се взимат лесни заеми, за да покрием неотложни нужди, в малките градове, бързите пари често се инвестира в развлечение. „Пари се взимат включително и за по-пищни сватби, кръщенета, събиране на роднини, за което дамите си правят специални прически, купуват си тоалети”, коментира Павлина Динева.

 

Ремонт на вилата трябва да финансира и Румен Захариев. Вместо към фирмата за бързи кредити, той се отправя към банка. „Бързите кредити ми се виждат опасни, има регулации, но не ги знам какви са”, заяви той.

 

Поставени в сериозна конкуренция, банките стават все по-гъвкави. Това е една от причините за спада в лесните ипотечни заеми.  „При бързите ипотечни кредити се знае, че те се отпускат по бързата процедура и може да нямате изрядна кредитна история, но те финансират само до 50% от стойността да имота. Рискът да загубите жилището си при такъв кредит е много голям”, заяви Тихомир Тошев, който работи като кредитен консултант. 

 

И все пак – за всеки влак си има пътници. И за всеки кредитор – клиент. „Основните причини за предпочитането на бързите пред банковите кредити, са три. Първата е групата от хора, заети в сивата икономика в България. Те се осигуряват на минимална заплата, тя не е достатъчна за банков кредит. Втората група е на хората с лоша кредитна история. Третата група е клиентите на бързите кредити – които са готови да платят повече лихви, повече разходи, но за броени часове”, коментира Тошев.

 

Бързите кредити вече имат своите редовни клиенти. Затова анализаторите прогнозират плавен ръст при лесните заеми и за в бъдеще - с между 5 и 8% на година.