Техникът бе признат за виновен и може да получи 25 години затвор

Жител на щата Ню Йорк беше признат за виновен вчера в заговор за убийството на мюсюлмани с мобилен рентгенов уред, след като съдебните заседатели отхвърлиха възраженията на адвоката му, че обвиняемият е попаднал в капан на ФБР.

 

Заседателите се съвещаваха два часа, преди да признаят Глендън Скот Крофорд за виновен в опит да произведе смъртоносно радиологично устройство, заговор за употреба на оръжие за масово поразяване и разпространяване на информация за оръжия за масово поразяване. 
Крофорд, механик от "Дженерал Електрик" в Шенактади, може да бъде осъден на 25 години затвор. Присъдата ще бъде произнесена на 15 декември във федералния съд в Олбъни. 

 

51-годишният техник е в ареста от две години. Прокурорът заяви, че разследването започнало през 2012 година, когато Крофорд предложил на две местни еврейски групи технологичната си идея как да могат да победят враговете си. Той потърсил подкрепа за идеята си за радиологично оръжие от лидер на Ку Клукс Клан в Северна Каролина, който бил информатор на ФБР. Вчера в съда бе пуснат тайно записан от него разговор, в който Крофорд казва: "Мисля, че ислямът е случайна инфекция на ДНК" и "радиационното отравяне е прекрасно нещо".

 
Прокурорът заяви, че обвиняемият е напълно сериозен, хладокръвен, пресметлив и последователен в действията си.