Хората от тях са насочени към центрове за настаняване

Два лагера с общо близо 800 жители в Париж, единият от които - на брега на река Сена от месеци, тази сутрин бяха евакуирани, а обитателите им бяха насочени към центрове за настаняване, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

 

Операцията на социалните служби към парижкото кметство и неправителствени организации започна в 6 часа сутринта. Тя се охраняваше от полицията и протече спокойно. В единия лагер, разположен на кея "Аустерлиц" в югоизточната част на Париж, са живеели 430 души, а в другия, на площада пред кметството на 18-и район в северната част на столицата - 400.


Действията ни бяха абсолютно наложителни по нравствени и хигиенни причини, каза на място говорителят на вътрешното министерство Пиер-Анри Бранде, акцентирайки върху хуманитарните съображения за мярката.


Кметството съобщи, че на всеки мигрант е предложен превоз с автобус и подслон за минимум един месец в различни центрове.


В петък съдът разреши да бъде евакуиран лагерът в "Аустерлиц", където мигрантите живееха в близо 200 палатки. Кметът на Париж, социалистката Ан Идалго тогава увери, че са подготвени места, където да бъдат подслонени обитателите им.


През последните дни вниманието на френските власти беше насочено към сирийците и иракчаните, пристигнали от южната част на Германия в рамките на ангажимента, поет от френския президент Франсоа Оланд да приеме спешно хиляда бежанци, за да облекчи Германия, отбелязва агенцията.


Вчера френското правителство обяви, че отпуска няколкостотин милиона евро за прием на бежанци и хора без постоянно местожителство след решението на президента Франсоа Оланд да приеме 24 000 бежанци за две години, включително хиляда - неотложно, за да бъде облекчена Германия.


"Щастлив съм! Спя на улицата, а сега ще отида в център за настаняване", каза 25-годишен суданец, който от осем месеца живее край Сена.