Седем държави поискаха Москва да спре да нанася удари

 

Русия нанесе нови удари в Сирия. Заваляха и нови обвинения от Запада. Ситуацията в региона е все по-напрегната, след като седем държави подписаха декларация срещу намесата на Москва. 

Още по темата


Въпреки това, руски самолети бомбардираха 12 цели в третия ден на кампанията. Отново бяха ударени позиции на бунтовници, които Запада определя като "умерени".


Руснаците твърдят, че са бомбардирали и „Ислямска държава”. Били унищожени командни пунктове на джихадистите в провинциите Ракка, Хама и Алепо, а също и лагер за обучение на терористи.


Русия определи обвиненията, че от бомбите загиват цивилни, като "информационна атака". Ударите от въздуха били изцяло насочени срещу терористи.


Москва не приема и обвиненията на Запада, че бомбардировките са безразборни. И напомня, че САЩ, Франция, Австралия и други страни отдавна провеждат подобни операции.


Турция подготви декларация срещу руските удари. Подписаха я седем държави, сред които САЩ, Великобритания и Франция. Документът призовава Русия да спре да бомбардира в Сирия, защото само ще допринесе за радикализацията на положението и ще предизвика още насилие.

Продължават да се появяват видеозаписи от Сирия, за които се твърди, че показват цивилни жертви на руските удари.


Президентът на Франция Франсоа Оланд прие Владимир Путин в Париж. Не е ясно доколко опитите за сближаване на позициите са били успешни. Но руснаците обявиха, че ударите ще продължат най-малко три месеца.


От десетилетия насам това е първата военна операция на Русия извън границите на бившия Съветски съюз.