Една забравена история за наводнението в Згориград

В “Ничия земя” в събота от 18:00 часа: Земята, която в последните години беше залята от порои, а броят на загиналите от дъждовете взе да гони този на жертвите от войните. Даниела Тренчева ни припомня една забравена история от далечната 1966 г. История за наводнението в Згориград на 1 май, в което близо 500 човека намират смъртта си – по неофициални данни.

 

История за борбата с природните бедствията, която видимо губим, за държавната немaрливост и потопа от грешки на соцръководителите ни. И докато водата взима жертви, манифестацията трябва да продължи! Камъни и кал се изливат над хората от селото, които и до днес се чудят това бедствие ли е било или Божие наказание. Скрити истини типично по комунистически. Студени досиета от социалистическа България и общи гробове, които пазят спомени и до днес. 

 

Природен апокалипсис или апокалиптична безотговорност? И докато всички се обръщат към метеоролозите, които могат всичко друго, но не и да укрепят мостове, язовирни стени и да почистят коритата на реки и шахти – ние се обърнахме към историята. И то към тази, която опитват да удавят, заради страховете да не излезе на сухо и светло. Същaта тази история, която крият от срам и вина, че е пропита със смърт и тъга. Но те не са техните”.


Тази събота, 10 октомври в “Ничия земя” Елена Чопакова разказва за място, откъдето връщане няма. Място, където няма отстъпки за клиенти и на което със сигурност не искате да отидете.

Добре дошли в погребалната агенция на Ани, за която смъртта е бизнес и  работата не е зловеща, нито тъжна, а по-скоро весела. Защото беззъбата и грозна смърт се дразни най-много когато й се усмихваме”.