Специални очила показват на кандидат-шофьорите какво е да шофираш в пияно състояние

 

Специални очила, които те карат да се чувстваш пиян, представиха от БЧК в студиото на „Здравей, България”. Идеята е да се имитира състоянието на алкохолно опиянение, под влиянието на което не можеш да караш. А стъклата отпред ни показват какво виждаме при 0,8 до 1,5 промила алкохол в кръвта.

 

„Човек се чувства ужасно, когато осъзнава колко неловко е да се ориентираш за мястото и разстоянието при наличие на алкохол в кръвта. И реакциите съответно са забавени. Това, което ние правим в нашите курсове за обучение за кандидат-водачите на моторни превозни средства, с помощта на дарител, имаме на три места в София, Пловдив и Бургас комплекти, с които обучаваме младите шофьори”, коментира зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

 

„Когато накараш кандидат-водачите да сложат тези очила и да направят няколко стъпки, тогава резултатът от нашите курсисти е много ясен – никога не биха седнали зад волана в алкохолно опиянение, защото под въздействието на алкохола губят своята ориентация и застрашават живота на най-близките си”, коментира тя.

 

Целия разговор гледайте във видеото.