Четири групи храни и напитки ще бъдат засегнати от новия данък

 

Данък вредни храни - все по-близо до джобовете ни! Четири групи храни и напитки ще бъдат засегнати от новия налог, стана ясно днес.


До дни проектът за промени в закона ще бъде оповестен от здравното министерство.

  
Новият данък ще обхване четири типа стоки – с добавена захар, с определено количество сол, храните, които съдържат трансмастни киселини, а също и храни и напитки с кофеин. 
Ще бъдат засегнати от очакваното поскъпване и някои от любимите ни продукти, които обаче са

Още по темата

и доста вредни, сред тях са чипсовете и газираните напитки. 

 

Потребителите споделят, че са съвсем наясно с това кои храни и напитки са вредни, но всичко е въпрос на изкушения. 

 

Именно чипсът и газираните напитки са под прицела на новия данък. Той ще обхване храните с добавена захар или много сол, трансмастните киселини, където влизат маргарините и енергийните напитки. 

 

"Това са храни, които действително водят до наднормено тегло и затлъстяване, прекаляваме с консумацията на така наречените чипсове, снаксове, солети, тестени изделия от бяло брашно – всичко, което е много вкусно и обикновено ни се похапва в по-големи количества", коментират диетолозите. 

 

Освен за пакетираните стоки, данък ще има и върху някои хлебни и сладкарски изделия, които се продават неопаковани. Тази идея на експертите от здравното министерство обаче разбуни духовете.

 

Според експертите това категорично означава поскъпване на хляба. Дали ще стане и кои храни с колко ще поскъпнат обаче? Тази информация очакваме да оповестят от здравното министерство следващата седмица. Днес отказаха да дадат подробности по темата. 

 

Допълнителен акциз няма да има за пакетираната сол, захар, също така за трансмастните киселини и за кафето. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си