20 лекари, сестри и шофьори на линейки се отзоваха при тежкия инцидент

 

Медиците, спасили десетки животи в тунела "Витиня", получиха държавни награди. Девет екипа - 20 лекари, сестри и шофьори на линейки, се отзоваха при тежкия инцидент. 

 

Той е едно от най-големите изпитания в 19-годишната практика на д-р Асен Спасов. Лекарят от спешния център в Елин Пелин е първият медик, който пристига на мястото на верижната катастрофа.

 

"Извън тунела бяха извели дете с черепно-мозъчна травма. Аз го превързах, почувствах се задължен да видя какво се случва", разказва той. 

 

Д-р Асенов признава за първоначалния шок, който е изпитал на магистрала „Хемус”. В този напрегнат момент обаче е нямало време за губене, нито за страх и колебания. Лекарят се свързва с координационния център на Спешна помощ. На колегите си обяснява каква е ситуацията и че има нужда от повече медицински екипи. 

 

Д-р Спасов е само един от отличените лекари, помагали на ранените в катастрофата. Здравното министерство награди екипи на Спешна помощ от Правец, Ботевград, Етрополе и София.

 

Медиците не се чувстват като герои, защото професията им е да спасяват човешки животи. Трогнати са обаче за сторения жест.