Не пропускайте пътешествието до един мистериозен свят

Тана Тураджа е планински регион на индонезийски остров Сулавеси. Склоновете от варовикови скали са покрити с различни по вид бамбукови и борови дървета, кафе и тропически растения. Влажните оризови тераси и карамфиловите храсти са оформили фантастични пейзажи. В Тураджа си имат свой език - също Тураджа, съвкупност от три местни диалекта. По един начин се говори във всекидневието и по съвсем различен - в ритуалите, когато се общува с боговете.

 
С какво Тураджа привлича пътешественици от цял свят? Защото там няма златисти плажове, сини лагуни, луксозни курортни комплекси и скъпи дрънкулки.


 
Културата на тази общност не може да бъде разбрана лесно от външния посетител. Защото Тураджа почитат повече ритуалите на смъртта, отколкото тези за живите. Религията на Тураджа често е наричана Алюк Тодоло или ритуала на предците. Алюк е едновременно система от вярвания и от ритуали. След идването на мисионерите много хора там са приели християнството. Но Алюк продължава да присъства в ежедневието на Тураджа.


 
В поредното си пътешествие към нови земи и светове, в няколко последователни епизода, екипът на „Без багаж“ ще открие двата свята на хората от Тураджа - светът на живите и светът на мъртвите, силно свързани и зависими един от друг.

 

Tураджа традиционно вярват, че смъртта не е внезапно, случайно събитие, а постепенен процес към Пуя - земята на душите, или отвъдното. По време на периода на изчакване, тялото на починалия е оставено повито в няколко пласта плат и положено в тонгконан - традиционните къщи на местните. 

 

Смята се, че душата на починалия обикаля из селото, докато погребалната церемония приключи, след което започва пътуването ѝ до Пуя.


 
Важен компонент на погребалния ритуал е клането на воден бивол. Колкото по-влиятелен е бил починалият, толкова повече биволи ще бъдат заклани в деня на смъртния празник. Труповете на биволите, включително главите им, обикновено са подредени по полето и чакат своя собственик -мъртвецът, който вече спи. Тураджа вярват, че починалият ще се нуждае от бивола, за да извърши пътуването, както и че стигне по-бързо до Пуя, ако има много биволи.

 

Клането на десетки водни биволи и стотици прасета с мачете е кулминацията на сложния празник на смъртта.


 
„Без багаж“ - изгубени в земята на Тураджа. Мястото, където мъртвите спят под един покрив с живите, животът е подчинен на погребалните церемонии и останките на починалите се преобличат и разхождат из селата всяка година.

 

Не пропускайте първата среща с Тураджа – тази събота, от 13.00 ч. по Diema.