Само 28 образци за бюлетини все още не са утвърдени за печатане

 

"Вторият тур на местните избори ще се произведе на 1 ноември при спазване на всички законови изисквания", съобщи председателят на ЦИК Ивилина Алексиева, цитирана от БГНЕС.

 

Още по темата

"Ще се справим за втория тур. Само 28 образци за бюлетини все още не са утвърдени за печатане. Няма проблем за произведждане на втори тур на изборите на 1 ноември. Разбирам загрижеността на печатницата на БНБ, днес институциите считам, че са спокойни", добави още Алексиева.

 

135 кметове на общини, 25 кметове на райони и 970 кметове на кметства отиват на балотаж тази неделя.

 

Появи се информация, че протоколите от втория тур ще бъдат предавани в зала №3 или зала №1 на НДК.

 

Припомняме, че преди ден държавната печатница е поискала с писмо вторият тур на местните избори да се проведе на 8-ми ноември, поради невъзможност да разпечатат всички нови бюлетини за балотажа. Писмото с настоятелна молба бе адресирано до премиера Бойко Борисов, парламентарния шеф Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев.

 

Аргументът на печатницата на БНБ и петте печатници подизпълнителки е, че има голямо забавяне при предоставяне на утвърдените от Общинските избирателни комисии образци с партиите и имената на кандидатите за втори тур. Такива трябва да има и за общински, и за районни, и за кметове на кметства. Последният срок, предвиден в закона за това, е бил полунощ на 26 октомври.

 

Пред БНР обаче днес говорителят на БНБ Александър Урумов заяви, че отпечатването на бюлетините за втория тур на местните избори вече върви по план.