Недоволство изразяват членовете на десетки групи в социалните мрежи

 

Хиляди българи се обявиха против празнуването на Хелоуин у нас. Недоволство изразяват членовете на десетки групи в социалните мрежи, а причината – те не смятат празника за български.

 

Най-често заканата е, че българинът би празнувал Хелоуин, ако американците си сложат мартеници. Някои хора намират празници като Вси Светии и Хелоуин дори за конспиративни.

 

Истината е, Хелоуин започва от Ирландия, но се празнува в много страни по света, включително и САЩ. Тази година 157 милиона американци ще празнуват Хелоуин, средно на човек се очаква да похарчат почти по 75 долара, а парите, които влизат в икономиката тази година там заради празника са почти 7 млрд.долара. В България мащабите са далеч по-малки. Все още не е  масова практиката да се наемат костюми.

 

„Още в предхристиянска Европа келтите са празнували тогава своята нова година”, обяснява доц. д-р Пламен Бочков, ректор на Нов български университет. Счита се, че съвременните "хелоуински" обичаи са повлияни от народните вярвания и суеверия на келтите – някои езически, други свързани с келтското християнство. Търсим причината за всеобщата омраза към празника, обхванала някои родолюбци.

 

„По-скоро става дума за инстинктивна реакция да запазим българското, автентичното, но пък има един много хубав обратен пример. Ако искаме да запазим автентичното и българското,  защо не приемаме тричането на кучетата, което става в Странджа, но и на много други места”, коментира доц. Бочков. Затова и съветът е да приемаме културните различия хладнокръвно, спокойно и без драматизъм.

 

Сред най-търсените костюми за празника в един от специализираните магазини в София са тези на Супермен, Батман, Спайдърмен, както и на някои герои от „Междузвездни войни”.