Вижте къде нуждаещите се могат да се спасят от студа

 

Центрове за временно настаняване на бездомни хора отварят врати и тази година в столицата. Те започват работа на 15 ноември и ще затворят в края на март. Там нуждаещите се могат да получат подслон до 3 месеца. 

 

Същевременно, приютите в София могат да приютяват "гостите" си за срок, който е не по-дълъг от 24 часа.

Още по темата

Георги е останал само с четири пръста на краката си. Защото е посрещнал последната Коледа по платненки. От три-четири години живее на улицата. 

 

"Имах едно задължение от 400 лева, не можах да го върна и оня ме принуди да си продам къщата. Преди работех като иконом. Нямам никакви доходи. Каквото намеря, това ям", споделя той. 

 

Гардеробът му е в чантата. Не пере - когато една дреха не става повече за носене, я хвърля и търси друга. 

 

Отрязаните пръсти на Георги се оказват последният му шанс за оцеляване. След ампутацията си е тръгнал от болницата с още цял списък диагностицирани увреждания. Сега  чака да получи инвалидна пенсия. 

 

И Георги, като кучетата, не е забравил какво е да си благодарен. Сред морето безучастни лица, той е попаднал на Ани и Юли от фондация "Мисия без граници". От тях са му ортопедичните обувки, цялата логистика по документите за ТЕЛК. Всеки ден Георги и още над 100 души получават от фондацията топла супа и хляб. 

 

А 58-годишният Георги се надява тази нощ за последно да си търси тераса, под която да нощува. И докато вземе пенсията, да получи подслон в някой от центровете на общината.  

 

Телефоните, на които граждани може да сигнализират за бедстващи и бездомни хора на улицата, са 02/987 55 55 или 112.