Новата ни кауза е да върнем политиката към морално-идейните основи, заяви той

 

"Ако си представим ситуация, при която всички 465 000 недействителни бюлетини бяха действителни, още на тези избори ДПС щеше да бъде втора политическа сила”, заяви Местан.

 

"Стратегията за измитането на ДПС на тези избори се провали, партията е жива. Новата ни кауза е да върнем политиката към морално-идейните основи. Видяхме го и на тези местни избори”, посочи Местан.

 

По официална информация на ЦИК действителните бюлетини за ДПС са 267 000 гласа за партийна листа. 

 

"Когато отчитат резултатите лидерите и на другите партии да бъдат достатъчно доблестни да разграничат вота от чисто партийната листа и от този за местните коалиции. Да четем фактите такива, каквито са. Другото е опит за внушение и измисляне на други реалности”, заяви лидерът на ДПС.

 

"Комично е да сме пакетирани като резултат с БСП, това е несериозно, нелепо. Звучи ми леко, ако не бе преднамерено, щях да кажа и глупашки. Ако някой има идея да чете собствения си резултат в едно с резултата на ГЕРБ, или ако има идея да се сгуши под рамото на Бойко Борисов, това си е негов проблем. ДПС е самостойна политическа сила, която не може да бъде пришита към БСП", категоричен бе Местан. 

 

 

Местан заяви, че заради фигурата на уседналостта движението е губило служебно на местен вот в сравнение с парламентарни избори около 150 000 гласа. 

 

"Само в България уседналостта е въведена така, че лишава гражданите от право на глас. Само в България уседналостта беше измислена, за да се удари ДПС”, коментира Лютви Местан.

 

Той изтъкна, че партията му ще бъде един от двигателите на дълбоки промени в Изборния кодекс. По думите му в Кодекса има много дефекти: „Броят на недействителните бюлетини трябва да е трън в очите. Ще съставим нарочен екип, който да работи по въпроса какво трябва да се промени в Изборния кодекс. Ниската избирателна активност на втори тур е добър аргумент и против задължителното гласуване, така на балотаж се мачка волята на избирателя”.

 

Видеа: БГНЕС