Как изглежда държавата според официалните резултати от гласуването на балотажа?

 

Местни избори 2015 - финалът. Как изглежда държавата според официалните резултати от гласуването на балотажа?

 

ГЕРБ спечели местната власт в 23 областни града. Реформаторите ще имат кметове в три от големите градове. ДПС запази Кърджали, но загуби бастиони като Исперих и Кубрат. БСП остана без нито едно кметско място в областните центрове.

 

В Пловдив цяла нощ резултатите бяха "на кантар", но вече официално е ясно името на новия кмет. С 1500 гласа повече Иван Тотев спечели битката срещу Славчо Атанасов. За кандидата на ГЕРБ са гласували 50.73% от пловдивчани, а за Атанасов - 49.27%. Така разликата е малко над 1%. В ефира на "Здравей, България" Тотев обеща да няма политически назначения за сметка на подкрепата, която е получил.

 

Победител в балотажа в Плевен е Георг Спартански с резултат 53%. Втори - със събрани 47% от гласовете, остава кандидатът на ГЕРБ и досегашен градоначалник Димитър Стойков.  Спартански обаче ще трябва да управлява с общински съвет, в който най-много представители има ГЕРБ.   

 

На кметския пост в Хасково сяда Добри Беливанов от ГЕРБ. За него са гласували 73%. Дългогодишният хасковски градоначалник Георги Иванов загуби битката с резултат 27%. Така Иванов се прости с надеждата да остане в кметския стол за пети пореден мандат.

 

Още една победа за ГЕРБ – във Видин. Кметският пост с подкрепата на 55% от видинчани печели Огнян Ценков. Втора остава Росица Кирова, издигнатата от коалиция "Единни за промяна" с 45% от вота.

 

И в Шумен новият кмет е от ГЕРБ. На поста сяда Любомир Христов. Резултатът – 64% подкрепа. Втори в надпреварата остана Иван Иванов от БСП. Той спечели 36% от гласовете.

 

Кметът на Враца се казва Калин Каменов. Кандидатът на ГЕРБ получи 53% подкрепа. След него остана Николай Иванов с 47%.

 

В Добрич дългогодишният кмет на града Детелина Николова, издигната от ГЕРБ, загуби с 49.39%. С 50.61% я изпревари Йордан Йорданов от Реформаторски блок.

 

В Ловеч резултатите са: 51.74% за Корнелия Маринова от ГЕРБ и 48.26% за Минчо Казанджиев от БСП.

 

В Пазарджик кмет ще бъде Тодор Попов, получил 59% подкрепа. След него остана представителят на ГЕРБ Найден Шопов с 41%.

 

В Перник печели Вяра Церовска от ГЕРБ с 62%. След нея остава Ерик Рангелов от БСП с 38%.

 

В Разград Валентин Василев от ГЕРБ получи 57.82%, а след него остана Денчо Бояджиев с 42.18%.

 

В Силистра Юлиян Найденов от ГЕРБ печели с 58.59% подкрепа, а след него остана Александър Сабанов от местна коалиция "Гражданско единство" с 41.41%.

 

В Сливен Стефан Радев от ГЕРБ получи 53.9%, а Кольо Милев от БСП - 46.1%.

 

В Търговище печели кандидатът на ГЕРБ Дарин Димитров с 69.18%. Емине Якубова от ДПС получи 30.82%.