Тя определи днешния разговор като "едно сближаване на позициите със синдикатите"

 

"Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществят след обсъждане със синдитатите, което ще започне в началото на следващата седмица. Същият подход ще бъде приложен и за останалите структури в Сектор "Сигурност", обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

"В Народното събрание е внесен законопроект на промени ва Закона за МВР, а в него могат да се включат и определени текстове, след разговори със синдикатите, които да покажат начало на реформата в МВР", обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

 

"Не сме обсъждали в детайли. Отговаряме на очакванията на служители на МВР да се съобразим с техните искания. Детайлите ще бъдат уточнени от техните представители в разговорите. Следим какъв е протеста. Той е организиран по законовия ред и участието в него не е проблем", коментира още Бъчварова.

 

"Ще говорим по всички теми, които са важни и ще търсим по-дългата перспектива на реформата в МВР. Уточняваме процедурата и реда на промените, които ще се случат. Имаме около 1000 души, които преди да бъдат направени тези промени са подали своя рапорт за напускане и малко над 500, подали заявлението след огласяването на готвените промени. Това е по-малка бройка в сравнение с предходните години, когато служители са напускали структурата на МВР", добави Румяна Бъчварова.

 

Тя определи днешния разговор като "едно сближаване на позициите ни със синдикатите".

 

"Обсъжданията се провеждат сега, защото нямахме предварителна информация за готвените промени”, оправда се вицепремиерът.

 

Припомняме, че протестът на полицаите ще се проведе пред Народното събрание. Около 1000 души се очакват от Плевенско, 340 от Смолян. Участници ще има от Златоград, Рудозем, Мадан. От Пловдив се очакват около 250 души, от Бургас също близо 250 души, като оттам участие са заявили 5 автобуса, един от които ще бъде само със служители от „Пожарна безопасност”. 200 души се очакват от Варна, 130 от Габрово.

 

Очаквайте специалното студио на Новините на Нова от 13 до 14 часа. Репортерите на Нова телевизия ще предават на живо от протеста. Следете случващото се на протеста в NovaNews.bg, на Фейсбук страницата на Новините, и на живо през Kamerite.bg.