Стюардите са против промяната на правилата за ранно пенсиониране

 

Осем полета на Летище София са отменени заради подновената стачка на стюардите и стюардесите от ,,Луфтханза“. Само два полета от и за Мюнхен ще бъдат изпълнени. Отменят се други четири - между София и Франкфурт и София - Мюнхен. Българското летище е едно от десетките из цяла Европа, засегнати от масовия протест.


След прекъсване в неделя, кабинният екипаж на „Луфтханза” поднови стачката. Това е най-дългият от поредица протести на служители на авиокомпанията. Очаква се над 110 000 пътници в цяла Европа да бъдат засегнати.


Над 900 от общо 3000 полети на компанията ще бъдат засегнати. „Луфтханза” нарече стачката "безпрецедентна" и предупреди, че не само компанията ще понесе загуби. Синдикатите твърдят, че не им е оставен друг избор.


"Бяхме се споразумели за възрастта на пенсиониране, заплатите и специалните условия. Практически „Луфтханза” се отметна от споразумението. Това е причината за стачката", обясни Николай Баублис, говорител на синдиката.


Основният спор е желанието на компанията да промени правилата за ранно пенсиониране.


Протестът на стюардите и стюардесите е отделен от стачките на пилотите на „Луфтханза”, които на няколко пъти довеждаха до отменянето на хиляди полети.