Протестът на служителите ще засегне над 110 000 пътници

 

Транспортен хаос в Европа. Стотици полети бяха отменени заради най-голямата стачка в историята на „Луфтханза”. Отменени бяха полети и до София. Това е най-голямата стачка на стюарди и стюардеси в историята на „Луфтханза”. 

 

Българското летище е едно от десетките, засегнати от масовия протест. Днес бяха отменени няколко полета. Дали стачката няма да блокира полетите и утре? Никой не може да каже с точност. Така че, ако ви предстои полет, имайте едно на ум!

 

След прекъсване в неделя, стюардите отново подновиха стачката. Това е най-дългият от поредица протести на служители на авиокомпанията. Очаква се да бъдат засегнати над 110 000 пътници в Европа.

 

„Само донякъде мога да им вляза в положението. Защото, реално, това е изнудване. Малка група хора искат да стане тяхното, а стотици хиляди пасажери трябва да им целуваме ръка”, коментира Херберт Хасе, пътник от Виена. 

 

Недоволството засегна и летище София. Вера е германка, женена за българин. 

 

Бях на обяд за Мюнхен, сега вечерта ще летим! Нищо не ми казаха, нямам компенсация. Сега довечера в седем и половина имам бордна карта вече, трябва да е сигурно”, коментира Вера Мирчева. 

 

„Отменен ни е полета, не ни казаха нищо предварително! Ние чухме по новините и се опитваме да стигнем до нашата крайна дестинация”, обясни Пламена Дамянова. 

 

Представители на „Луфтханза” се опитваха да качат пътниците на други полети.

 

Стачката ще засегне над 900 от общо 3 000 полета на компанията. „Луфтханза” нарече протеста „безпрецедентен". А синдикатите твърдят, че не им е оставен друг избор.

 

„Бяхме се споразумели за възрастта за пенсиониране, заплатите и специалните условия. Практически „Луфтханза” се отметна от споразумението”, заяви синдикалистът Николай Баублис. 

 

Основният спор е желанието на компанията да промени правилата за ранно пенсиониране. 

 

Повече гледайте във видеото!