Тя ще се издържа от таксите, които плащат гражданите

 

„Трябват промени в институциите и начина, по който работи министерството. Там са натрупани доста нерешени проблеми. За да мога да им помогна, трябва да се преструктурират дейностите в МВР. Това са и първите предложения, които направихме миналата сряда”, коментира в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Още по темата


И посочи конкретните промени: "да се отделят едни дейности в структури, така че сами да се управляват и да действат по-ефективно".


„Има страшно много бюрокращина, която не е необходима в МВР. Реформи не се правят с рязане на щата. С оглед на компетентностите се прави подбор на служителите в структурата. Първата мярка, която ще направим, е да се отделят административните услуги в отделна структура, която да се издържа от таксите, които се събират от гражданите. Това са документите за самоличност, регистрациите на автомобили, лицензите, които МВР издава”, обясни вицепремиерът.


Бъчварова съобщи, че се обмисля възможност при продължаване на работа въпросните служители да се преназначат на работа. Тя обаче отказа да коментира дали ще се запази категорията "труд", при която работят, или тя ще бъде намалена. По повод 20-те заплати при пенсиониране, тя заяви, че те са обезщетение, а не бонус.


„Това са пари, които се дават като компенсации. Имаме неефективно управление на тези средства и те не допринасят за работата на МВР. Това е един от мотивите за предложените промени. Отказахме се от тези промени засега, защото това не бе обсъдено достатъчно добре. Но това не значи, че се отказваме от промените. Ясна ми е позицията на синдикатите, аз я разбирам. Разбирам и позицията на финансовия министър. Моята работа е да балансирам двата подхода", добави още Бъчварова.

 

Относно новите протести, които ще се проведат в четвъртък, вицепремиерът коментира: „Това е начин да изразят своята позиция. Надявам се дотогава да стигнем до обща позиция”.


Повече по темата гледайте във видеото.