"Атентатите, които бяха извършени в петък, са подготвени в чужбина", коментира Бернар Казньов

 

Франция отвръща на удара. Десет френски изтребителя са поразили обекти в бастиона на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка. Междувременно полицията публикува първа снимка на заподозрян за атентатите.

 

Франция издирва 26-годишния французин Салах Абдеслам, който прекарал по-голямата част от живота си в Белгия. Издадена е дори международна заповед за издирване. Смята се, че той е един от хората, които са пътували в взетия под наем автомобил от Белгия, с който са пристигнали участвалите в терористичните актове в петък вечерта в Париж.

 

Highslide JS
Салах Абдеслам

 

Полицията се обърна към хората, които биха могли да го видят някъде във Франция или Белгия, да не се опитват да го задържат, защото той е опасен.

 

Междувременно 20-годишният Билал Хадфи беше идентифициран като един от самовзривилите се терористи край "Стад дьо Франс". Той е френски гражданин, за когото се предполага, че се е сражавал в Сирия, в редиците на "Ислямска държава", след което се е завърнал във Франция.

 

„Атентатите, които бяха извършени в петък, са подготвени в чужбина. Участниците са се намирали в Белгия, а по какъв начин са били подпомогнати във Франция, ще установи разследването”, коментира министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов.

 

„Броят на заминаващите в Сирия е намалял. Докато преди година беше средно 15 на месец, сега е петима. Имаме обаче още много работа, по-специално в района на Моленбек и в самия Брюксел”, обяви министърът на вътрешните работи на Белгия Жан Жамбон.

 

 Повече по темата гледайте във видеото.