Ще се проверява основно за опасни стоки и подвеждащи промоции

 

Проверки по магазините в цялата страна заради наближаващите Коледни празници започват от Комисията за защита на потребителите. Ще се проверява основно за опасни стоки и подвеждащи промоции. Инспекторите ще следят и за нелоялни практики или лъжливи намаления и на предстоящия черен петък.


Продължават и инспекциите в туристическите обекти в зимните курорти заради наближаващия празник 8-ми декември. Там ще бъдат разкрити и временни приемни за жалби и консултации на потребителите.


Най-често срещаните нарушения са за намаляване на срока, в който клиентът може да направи рекламация, от 14 на 7 дни и промяна на ценовата оферта в последния момент.  


„Ще следим дали анонсираните намаления са действителни, дали се предлагат стоки, които уж в промоция като комбинация са по-изгодни, а всъщност това не е така, няма да пропуснем обаче и онлайн търговията – дали търговците анонсират възможността за право на отказ в 14-дневен срок. Само нашата комисия е забранила от началото на годината 111 опасни стоки – това са детски дрехи, обувки, различни стоки за шега, както ги наричаме, а също така и т.нар. „стоки, имитиращи храни”, които често пъти могат да бъдат опасни за по-малките деца”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.