Напрежението във Франция не е от днес, смята журналистът Любомир Бояджиев

 

"В сирийската провинция, над която беше свален руския самолет, от векове живее тюркменско население. Те са с турски произход и са подкрепяни от Турция. Оказа се обаче, че руската авиация нанася удари и по тези хора. Те са бунтовници срещу режима на Башар Асад". Това заяви международният редактор на Нова Любомир Бояджиев. 

Още по темата

 

Той изтъкна, че в Крим живеят голяма група татари от турски произход, които получават силна подкрепа от Анкара. Още при анексирането на Крим Реджеп Тайип Ердоган отправи предупреждение към Москва да внимава с отношението към тази част от населението. 

 

Относно случващото се във Франция той заяви, че напрежението в страната не е от днес и от вчера. Според него корените трябва да се търсят още през 60-те години, когато приключва последната колониална война на Франция в Алжир. Оттогава французите започват без ограничения да докарват гражданите на Северна Африка и да ги настаняват в квартали, които днес са се превърнали в гета със собствени закони. 

 

Междувременно, Русия още очаква обяснения от Турция защо е свалила бомбардировача. Дмитрий Петков, говорител на руския президент, заяви, че Анкара още не е предоставила доказателства, с които да аргументира действията си.

 

Руските военни анализатори са категорични, че турските части са свалили руския самолет в сирийското въздушно пространство, уточни Николай Кръстев, кореспондент на БНР.