Оттам призовават съдиите да поставят на тогите си везната, олицетворяваща справедливост

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България взе единодушно решение за приемане на следната стратегия и конкретни действия в подкрепа на съдебната реформа, се казва в съобщение, публикувано на сайта на ССБ. 

 

Оттам приканват съдиите, независимо от това дали членуват в ССБ, от утре – 14 декември 2015 г. да поставят върху тогите си знака на везната, олицетворящ справедливостта, за да изразят така съпричастност към необходимостта от действителна съдебна реформа.

 

Съдиите са призовани още да обявят национален ден на отворените врати в съда на 16 декември 2015 г. като организират срещи - дискусии с граждани, представители на други юридически професии и преподаватели по специалност право. На тези срещи да се обсъжда практическата значимост на законодателните промени в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт за укрепването на авторитета на съдебната власт и подобряването на дейността на съдилищата и прокуратурата.

 

Освен това от Съюза на съдиите в България приканват всички български юристи от различните гилдии в понеделник 14 декември 2015г. от 17:30 часа пред централния вход на Съдебната палата в София, бул. „Витоша“ № 2 заедно да разяснят на гражданите необходимостта от провеждането на действителна съдебна реформа.