Целта - България да може да ползва азерски газ

 

Скоростен влак София-Истанбул и газови връзки между България, Гърция и Турция си обещаха българският премиер Бойко Борисов и турският му колега Ахмет Давутоглу. 

 

Още по темата

България ще помогне на бежанците, които напускат войната, но не и на икономическите мигранти, за които трябват ред и правила. Това коментира след срещата Борисов. 

 

Министър-председателят на южната ни съседка е на еднодневно посещение у нас преди да отиде в Брюксел, където ще се подновят преговорите за членството на Турция в Европейския съюз. 

 

Давутоглу обясни, че страната му е похарчила за бежански лагери около 8 милиарда лири и проблемът с наплива на мигранти не е само на Турция и Балканите. 

 

По въпроса със свалените руски самолети, Давутоглу уточни, че напрежението с Русия е заради нарушеното въздушно пространство.

 

„Турция не иска напрежение с Русия, защото това влияе и на спокойствието на региона, и на световния мир. Но за самолет, който наруши въздушното ни пространство,  ще бъдат взети мерки. Искаме примирие с Русия, готови сме да обсъждаме всякакъв вид въпроси. Надяваме се да си продължим сътрудничеството, без да се обвиняваме, а да си говорим прямо”, заяви Ахмет Давутоглу.

 

„Едно от най-важните качества на мъжа е търпението. Помним много добре, когато Путин каза, че България е загубила всичко, търпеливи бяхме. Няма да коментираме, хубаво е да има мир, надявам се на разум от двете страни, да намерят начин да си оправят отношенията, ние този път ще си проявим търпение”, заяви Бойко Борисов.

 

Посещението на турския премиер у нас предизвика затруднения в движението в София и провокира протести: