Резултатите от анализа ще бъдат представени на 21 декември

 

Още по темата

Черната кутия на сваления над границата със Сирия руски бомбардировач е частично повредена от стрелбата срещу самолета. Това стана ясно, след като днес устройството беше отворено пред журналисти и дипломати, за да бъде разшифрована информацията. 

 

След като черната кутия на бомбардировача СУ-24 беше отворена, водещият следовател по случая със свалянето на самолета заяви, че информацията в нея е изчезнала. 

 

Устройството е било повредено от турската ракета и след това от удара в земята. Част от чиповете били видимо счупени, твърдят журналисти, присъствали на отварянето на кутията. Въпреки първоначалното мнение, че кутията е повредена, тя все пак ще бъде подложена на щателен анализ, който ще бъде готов до понеделник. 

 

Данните в черната кутия трябва да помогнат да се установи точното местонахождение на самолета, когато е бил свален от турската армия. 

 

„Разполагаме с всички необходими доказателства, които потвърждават, че руският самолет не е нарушавал въздушното пространство на Турция”, каза Сергей Дронов, заместник-командир на руските ВВС.

 

Инцидентът, станал на 24-ти ноември, обтегна сериозно отношенията между Русия и Турция. Москва наложи икономически санкции на Анкара, а президентът Владимир Путин заяви, че това е удар в гърба.  

 

 

 

 

Репортер: Николай Кръстев, кореспондент на БНР

 

Видео: RUPTLY