От компанията посочват като причина антируските настроения в двете балтийски държави

Нефтената компания "Лукойл" продава своите активи в Литва и Латвия, обяви президентът на компанията Вагит Алекперов, предаде БТА. Той обясни това решение със засилените антируски настроения в тези страни. 

 

"Има редица страни, където ние изпитваме сложности. Сред тях е Украйна, където бяхме принудени да продадем своите активи, макар че те бяха сред най-добрите. Продадохме активите си и в Естония. Днес излагаме за продажба нашите активи в Литва и Латвия, защото там има достатъчно сериозни антируски настроения. Затова съветът на директорите взе решение да се изтеглим от тези страни", каза Алекперов в интервю за тв канала "Россия-24". 

 

Стратегията на "Лукойл" не предвижда разширяване в Европа в близките години, подчерта той. 

 

"Ние утвърдихме в нашата стратегия разширяване само на сегмента за геологически проучвания и за добив на нефт", добави Алекперов. 

 

Той направи прогноза, че цената на нефта през 2016 г. ще се колебае около 50 долара за барел, "а може би даже и по-нагоре". Тази цена е заложена и в плановете на компанията за новата година.

 

"Имаме и стресов сценарий за 40 долара за барел, както и разчети за 30 долара", отбеляза петролният магнат.

 

Според него отмяната на забраната за износ на петрол от САЩ няма да доведе до пренасищане на нефтения пазар. 

 

"САЩ са най-големият вносител на петрол. Свалянето на ограниченията за експорт на петрол по-скоро ще преразпредели потоците. САЩ ще изнасят по-лек петрол, който се цени повече на пазара, а ще купуват по-тежък", обясни Алекперов. 

 

"Допълнителни обеми при снемането на ембаргото (за износ от САЩ) на пазара няма да се появят", посочи той.