Премиерът обявил, че няма да взима страна в телефонен разговор с турския си колега в сряда

 

Премиерът Бойко Борисов е имал разговор с турския министър-председател Ахмет Давутоглу по молба на турския му колега заради раздора в ДПС. Това потвърдиха за Нова телевизия от правителствения пресцентър. 

 

В разговора, който е бил още в сряда, Бойко Борисов е обяснил, че няма да взима страна по конфликта и че вътрешнопартийните отношения в ДПС не бива да са залог на отношенията между България и Турция. 

Още по темата

 

Припомняме, че Лютви Местан и трима депутати - Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов, станаха независими. Те ще напуснат парламентарната група на партията. Местан заяви, че засега е рано да се каже дали ще прави нова партия. Той потвърди, че след срещата в Боянските сараи е прекарал няколко часа в турското посолство в София, за да гарантира личната си сигурност. 

 

"И хиляда пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата заради декларацията за сваления руски самолет, пак щях да я произнеса", заяви в Момчилград Местан.

 

"Защо мислите, че е тази кампания? За да се прикрие очевадният факт за едно решение за изключването ми от партията и от снемането от ръководните позиции, което не се подкрепя от широката маса избиратели на ДПС. Въпреки това, решението е факт, аз го приемам, но не приемам нито начина, по който се взе, нито основния мотив, с който съм освободен от заеманите отговорни постове и съм изключен от партията", заяви още Лютви Местан.

 

Той заяви, че е уведомил колегите си за текста на декларацията. 

 

"Тази декларация се роди в Парламентарната група на ДПС. Тя не ми е дадена в някоя чужда държава, каквито данни са имали от ДАНС и са ме засекли”, заяви още Лютви Местан.

 

"Членството в парламентарната група е воля на всеки един народен представител", обяви пък съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от в. "24 часа". Изказването му е по повод обявеното от Местан и още трима депутати напускане на групата на движението. Според Карадайъ по-важното е, че и четиримата са избрани с листата на ДПС, а хората са гласували за партията. "Всеки народен представител, който е станал депутат чрез ДПС, е естествено да напусне Народното събрание при това положение. Избори ще има рано или късно, всеки може да се яви и да стане народен представител. Дали те ще напуснат Народното събрание, остава на тяхната воля, съвест и достойнство", каза още Карадайъ.