Фините прахови частици в столицата - два пъти над нормата

 
 

Дишаме опасно мръсен въздух. Заради гъстата мъгла през последните седмици концентрацията на прахови частици е нараснала с до три пъти над нормата.

Още по темата

 

По данни на екоминистерството нивото на замърсяване на въздуха е завишено в цяла Западна и Югозападна България, както и в градовете Варна и Бургас.

 

И докато в столицата замърсяването се дължи основно на интензивния трафик, то в по-малките градове причината е масовото използване на печки на дърва и въглища.

 

Добрата новина е, че всички други стойности на въздуха, които се измерват, са в допустимата норма.   

 

"Замърсяването с фини прахови частици има сезонен характер и навсякъде в цялата страна през зимния сезон се повишават концентрациите на този атмосферен замърсител", посочи Валери Серафимов,  директорът на Дирекция "Мониторинг на околната среда" Валери Серафимов. 

 

В София трафикът допълнително допринася за повишаването на този замърсител. В последните 4-5 дни нивата са постоянно високи - достигат до 3,5 пъти над допустимата норма. 

 

Възрастни хора, малки деца, хора с белодробни заболявания не трябва да прекарват дълго време при тези фини прахови частици, препоръча експертът.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова