Какво значи на езика на севернокорейската пропаганда днешният ядрен тест?

Пхенян гърми, а великите сили стоят там като глупаци. И всички се питат какво значи на езика на севернокорейската пропаганда днешният успешен ядрен тест? 

 

Още по темата

Изпитанието на водородната бомба е голяма техническа стъпка напред за Пхенян и още по-голяма стъпка назад за световната безопасност, коментира германското издание "Шпигел".

 

Според независими измервания в азиатската държава действително е настъпила ядрена експлозия. Американският сеизмоложки институт отчете земетресение с магнитуд 5,1 в региона. Силата на труса почти не се отличава от този от последния ядрен опит на Северна Корея през февруари 2013 година.

 

В същото време обаче има съмнения дали твърденията на Пхенян са верни. Сигурно е едно: че властите там искат да направят едно страшно оръжие използваемо.

 

Сега вече фактът, че междуконтиненталната балистична ракета на Пхенян KN-08 се появява на всеки военен парад в нова версия и все повече заприличва на стария съветски модел от Държавния ракетен център „Макеев” в Челябинск, вече навежда на по-различни мисли. Някой в Северна Корея иска да направи стратегическо оръжие и не щади нито разходи, нито усилия за това. И не се иска особено голямо въображение да си представим кой е този някой, коментира "Ди Велт".


А Западът закъсня твърде много. Отново. През 1994 година Бил Клинтън искаше да осъществи превантивен удар, което не беше особено брилянтна идея. За щастие беше сключено споразумението между Ким Ир Сен и бившия президент Джими Картър, който лично отиде на място да преговаря.

 

Ким Ир Сен почина месец по-късно при съмнителни обстоятелства. Неговият син Ким Чен Ир се зае с прокламиране на войнствена политика и това не беше случайно. След това започна упадъкът в политическата стратегия на Запада. На първо място прикритите амбиции на Северна Корея бяха омаловажени. Дори експертите, които повика Джордж Буш-младши навремето, не ги оцениха добре. А когато Пхенян най-накрая призна за своята тайна оръжейна програма, опитът да се прокара решителна политика на санкции рухна гротескно заради различията между САЩ и Китай.

 

Сега Великите сили забъркаха голяма каша. Те трябваше да притиснат Северна Корея като в менгеме, а стояха там като идиоти, допълва "Ди Велт". Това важи и за Пекин, и за Вашингтон, и за Токио. А след всичко това Иран много сериозно ще се замисли дали все още трябва да въведе мораториум на собствената си ядрена дейност, както се договори със Запада. Освен ако Съветът за сигурност на ООН не действа решително и не приеме прилагането на санкциите сериозно.

 

На Нова година Ким Чен Ун отправи почти ритуално предложение към Южна Корея за подобряване на отношенията. И ако Пхенян не е променил своя сценарий, то тогава ядреният тест, колкото и парадоксално да звучи, може индиректно да даде тласък на ново отваряне на Северна Корея към останалите държави, може би дори и възобновяване на шестстранните преговори със САЩ, Южна Корея, Китай, Япония и Русия. Това няма да е първият път, в който Пхенян с тракане на саби принуждава Юга да седне на масата за преговори – и там да демонстрира добро поведение, коментира "Зюддойче цайтунг".

 

Докъде ще доведат сметките на Ким вече е почти ясно. Токио вече реагира гневно на ядрения тест, а премиерът Шиндзо Абе го нарече "заплаха за сигурността на страната". Южнокорейският президент Пак Гън Хе пък свика Съвет за сигурност. 

Редактор: Гергана Тенева