Право на безплатен стикер имат хората с намалена трудоспособност над 50%

 

Рекорден брой кандидати за безплатна винетка, отчитат социалните служби в страната. 

 

Право на безплатен стикер имат хората с намалена трудоспособност над 50%. Дали са се увеличили инвалидите, или по-високите цени на стикерите са мотивирали някои хора да излъжат социалната система провери екип на Новините на Нова.

 

Социалните служби регистрират бум на кандидатите за безплатен стикер - ръстът е с близо 30% спрямо същия период миналата година. Най-често автомобилите се прехвърлят от близки членове на семейството. 

 

Право на безплатна винетка имат само лица с 50 или над 50% инвалидност, както и семейства на деца с трайни увреждания. Изискванията към автомобила са да е до 2000 кубика и до 160 конски сили. 

 

През миналата година винетка е била отказана на 855 желаещи. Сред тях е и Митко. Въпреки че е със 100% инвалидност, няма право на стикер, защото автомобилът му е на лизинг. Той вече е платил цялата сума от 97 лева за стикер.

 

Очаква се заявленията за безплатни винетки да надхвърлят 200 000. По груби сметки това ще струва на държавата близо 20 милиона лева, или с 8 милиона повече от миналата година. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова