Те нямат топли дрехи и обувки и живеят с мизерни средства

 

77 момичета и момчета с увреждания от Варна се нуждаят от помощ. Зимните месеци са изпитание за тях, защото нямат топли дрехи и обувки, живеят с мизерни средства, а на работа ги наемат рядко.

 

Повечето от младежите са изоставени и израснали без семейство, а единственият им дом е социалният център. Те са на възраст от 18 до около 25 години, с различни увреждания – психични или физически.„Те никога не са имали нещо излишно”, обясни директорът на СУПЦ „Анастасия Д-р Желязкова” Пламен Петров.

 

 Александра Димитрова сама се грижи за себе си, заедно с другите учи готварство с надежда да си намери работа. „На никого не разчитам, освен на себе си. Работя през лятото, когато започне сезона. Ако са доволни от мен, ме оставят да работя – или като готвачка или като сервитьорка, миячка или чистачка”, разказа момичето.

 

Някои от младежите признават, че никога не са работили досега, но много искат да започнат сами да изкарват прехраната си. Други пък са работили както общи работници в строителството.

 

Повечето момчетата и момичетата са и запалени спортисти. Те обаче нямат спортни уреди, нуждаят се от поне от топки и ракети. Най-спешна обаче е нуждата от топли дрехи и обувки.

 

„Някои от тях имат пенсии, защото са с ТЕЛК, но половината от пенсиите отиват за издръжка, а другата половина почти не може да им стигне за лекарства и за покриване на елементарни нужди. Затова се обръщаме към гражданите. Ако могат да помогнат, ще им благодарим”, заяви директорът на социалния център.

 

Ако искате да помогнете на момчетата и момичета в центъра, може да се свържете с директора Пламен Петров на телефон 0882 277 922 или директно да изпратите дрехи и обувки на адреса на СУПЦ "Анастасия Д-р Железкова" - гр. Варна ул. "Петко Стайнов"№7.

 

Репортер: Искра Урумова