Варна и Смолян последваха Карлово, където хората първи се вдигнаха

 

Въпреки рокадите в образованието Карлово, Варна и Смолян излязоха на протест. Хората са недоволни от промените в учебниците по история и използването на термина „съжителство”. 

 

Оказа се, че протестиращите в Карлово са недоволни и от номинацията на Меглена Кунева за нов министър и поискаха тя да се оттегли.

 

 

Оставката на ресорния министър Тодор Танев не успокои напрежението в града. 

Още по темата

 

Там пристигнаха групи от София, Пловдив, Сопот, Панагюрище, Стара Загора, Нова Загора. Протестът беше мирен, но хората са гневни. Недоволството е насочено към новите учебници по история. Според протестиращите това е опит за подмяна на българската идентичност и миналото на българския народ.

 

Част от протестиращите бяха различни представители на патриотични клубове от цялата страна. 

 

Продължава и протестната подписка в подбалканските градове и села. Към нея вече се присъединяват и различни населени места от Родопите.

 

В Смолян десетки граждани се събраха пред Хаджичоневата къща и проведоха бдение под надслов „Hямa дa зaбpaвим бългapcĸaтa иcтopия”, организирано от Сдружение „Родопски хайдути”, съобщава Агенция „Фокус”. 

 

По този начин те изказаха несъгласието си с промените, залегнали в учебните планове и изкривяването на фактите от историята ни. Проведе се литийно шествие с портрети на Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Иван Вазов, Христо Ботев и други народни будители.

 

Във Варна демонстрация се проведе пред паметника на отец Паисий в Морската градина след инициатива в социалните мрежи от Славянската академия срещу спорните действия на Министерството на образованието.

 

Още от протеста в Карлово очаквайте в централната емисия новини в 19.00 часа!

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Видео: БГНЕС