Защо бебетата се лекуват на място, което не е ремонтирано от години?

 

Сигнал на притеснена майка ни отведе в детското отделение на русенската болница. Защо бебетата се лекуват в лоши условия и мястото видимо не е ремонтирано от години? 

 

„Това тук не е място, където деца могат спокойно да бъдат лекувани. Навсякъде е старо. Легла, чаршафи, дори да са изпрани, са просто ужасни. Хигиената изобщо не е на ниво”, разказва Милена Павлова. „Когато дойдохме първия ден под съседното легло имаше терлик, когато си тръгнахме терликът все още си беше там, заедно с други мръсотии”.

 

„Има оплаквания и те са ежедневни”, признава д-р Йосиф Новаков, и.д. директор на МБАЛ – Русе.

 

Милена е била в болницата с едногодишното си дете заради пневмония.

 

Мястото не е виждало ремонт от години. Новият директор също забелязва мухъла, разпадащите се мивки и старото оборудване.

 

„Състоянието отговаря на изискванията, не е добро, всеки от нас би искал да живее в светла стая, с нужните удобства”, заявява д-р Новаков. 

 

„Материалната база е неудовлетворяваща и за нас, персонала. Много ни е трудно да работим при тези условия. Много често се налага ние да се извиняваме на майката за условията, при които я настаняваме с детето ѝ”, заявява д-р Мариана Новакова – педиатър. 

 

Заради съдебни спорове с онкодиспансера в града и липса на пари, детското отделение все още не може да се премести в нова сграда. Така лекари и родители са принудени да се борят за здравето на малките пациенти в тези условия.

 

Повече гледайте във видеото!