Според нея хората не са разбрали защо се прави реформа в системата на образованието

 

„Лично за мен като един професионалист, изграден във времето и който милее за българското образование, това беше най-естественият и най-отговорен акт на отговорно отношение към тази система, след тази седмица, в която се нагнети толкова много обществено напрежение, в която се срина доверието към институцията Министерство на образованието и науката”, заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на образованието в оставка Ваня Кастрева.

Още по темата


Припомняме, че вчера Кастрева и министър Тодор Танев подадоха своите оставки след скандала за подмяната на робството с думата „съжителство” в учебниците по история.


На въпрос какво не разбра публиката, тя отвърна: „Първо, не разбраха защо се прави реформа в системата на образованието. Промяната стана реална с приемането на Закона за училищното и предучилищното образование, който Народното събрание прие на 30 септември миналата година”.


Според нея в закона са залегнали добри идеи, но те няма как да се харесат на всички.

 

На въпрос дали според нея в качеството ѝ на зам.-образователен министър хората са разбрали, че „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски не отпада от учебниците и няма да бъде заменен от "Робинзон Крузо" на Даниел Дефо, Кастрева отвърна: „Много се надявам да са разбрали”.


По думите ѝ този скандал в образованието се развихрил, защото „се искаше смяна на министъра и се използваше конкретният повод”.


„Няма подмяна на исторически истини, нито на историческа терминология”, категорична бе Кастрева.


Вижте и коментара на министъра на образованието в оставка Тодор Танев: