Финансовата цел на аукционът е минимум 445 000 евро приходи

Албания ще организира търг за около 40 военни самолети и хеликоптери от комунистическата епоха, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

Историческата стойност на техниката, която иначе не е поддържана от десетилетия, привлече интереса на музеи и частни колекционери, заявиха от министерството на отбраната в Тирана.

 

Финансовата цел на аукционът е минимум 445 000 евро приходи, а продаваните обекти включват десетки изтребители МиГ-19, МиГ-17 и МиГ-21, както и още техника дадена на Албания от СССР и Китай през 50-те и 60-те години на миналия век.

 

Любопитен момент от историята на албанските ВВС е скарването на диктатора Енвер Ходжа със Съветския съюз през 60-те, след което страната започва да ползва китайски копия на изтребителите МиГ. Тази техника почти не е срещана и ползвана извън Китай и балканската страна.

 

С идването на демокрацията, незавидното финансово състояние на Албания и разпадането на бивша Югославия, военната авиационна техника на страната изпада в немилост поради липса на средства за поддръжка и реална външнополитическа заплаха. Към момента Тирана не разполага с работещи самолети. От 2009 г. страната е член на НАТО и разчита на алианса за охрана на въздушното пространство.

 

Ръждясалите спомени на ВВС имат само историческа стойност и могат да се ползват единствено за цивилни цели, съобщават още от министерството в обявлението на търга.

 

Евентуален купувач може да вземе всичките самолети и хеликоптери като за това има фиксирана цена. Възможно е и продаване на парче, като стойността на отделните обекти ще зависи от спецификациите и състоянието им.

 

Към момента има заявен интерес от музеи и частни колекционери от Гърция, Германия, Франция и САЩ. Френският авиокосмически музей в Льо Бурже, много близо до столицата Париж, има интерес към някои от екземплярите, които иска да прибави към колекцията си от самолети МиГ, произведени през 50-те.

 

Търгът ще се проведе в Тирана на 22 февруари.