Те съдържат също минерала селен, който намалява токсичността на живака в организма

По-високите нива на живака в морските дарове и рибите не увеличават риска от болестта на Алцхаймер у възрастните хора. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от "Франс прес" и БТА.

 

Редица изследвания показаха, че консумацията на мазна риба и ракообразни може да има защитен ефект срещу деменция, включително срещу болестта на Алцхаймер. Яденето на някои риби и морски дарове обаче е свързано и с високи нива на живака, открити в човешкия мозък, припомнят авторите на настоящото изследване.


Морските дарове съдържат също минерала селен, който намалява токсичността на живака в организма.

 

"Фактът, че новото изследване не е установило вреден ефект от живака върху мозъка, подкрепя много други случаи, при които не е открита разлика между мозъците на хора, които приживе са били засегнати от болестта на Алцхаймер, и онези, които не са страдали от заболяването и са имали сходни нива на живака в мозъците си", отбелязаха Марта Клеър Морис и колегите й от университетския медицински център Ръш в Чикаго.


Участниците в изследването били на средна възраст 90 години в мига на смъртта си. В 286 мозъци от тези на 544 участници, които били подолжени на аутопсия след смъртта си, нивата на живака съответствали на броя на консумираните ежеседмично ястия, включващи морски дарове. Този брой бил определен въз основа на въпросници, попълнени от участниците средно 4,5 години преди смъртта им.


Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.