Ситуацията носи загуби за милиони на българската икономика

 

Защо гръцките власти остават безучастни и не прекратяват блокадата на границата, донесла загуби за милиони на българската икономика

 

Екип на Нова се опита да получи отговор – писа писма, звъня по телефоните, но реакция няма.  

 

Два варианта остават - или в Атина не знаят какво да отговорят, или сегашната ситуация е част от по-сложен план, включително с участието на гръцките власти.

 

Дори в посолството на Гърция у нас не могат да ни дадат информация. 

Още по темата

 

Отговорът остава отворен в първия ден от третата седмица на протестите на гръцките фермери, независимо кого търсим - правителството, външното министерство, министерството на транспорта на южната ни съседка. 

 

Проблемът се усеща и от гръцкия бизнес у нас. 

 

„Напоследък се развива стокообменът, туризмът и сега наистина хората страдат. Това е антиреклама и за нашата икономика”, заявява Плутарфхос Маридакис, предприемач.

 

Дали проблемът е в комуникацията между двете правителства - това в София и това в Атина? 

 

„Трябва да се задействат всички  механизми, които да предупредят гръцката страна, че ако не да бъде отстъпчива, то поне да върви към решаване на този проблем. Факт е, че и в момента тази ситуация подпомага гръцкото правителство. Разбира се, неформално, във връзка с разговорите с кредиторите”, заяви Мирослав Найденов, Съюз за стопанска инициатива.

 

От гръцка гледна точка нещата не изглеждат толкова прости. България има своя позиция, но не тя може да реши проблема. 

 

„ Правителствата по-между си комуникират добре, проблемът е вътрешен в Гърция. Комуникацията между земеделците и нашето правителство”, заявява Плутарфхос Маридакис. 

 

Утре гръцките фермери се насочват към Атина. Ситуацията, според анализаторите, е възможно да се влоши. Включително за нашите превозвачи.