Партиите от управляващата коалиция обсъдиха въпроса

 

Партиите от управляващата коалиция обсъдиха дали трябва да има втори кабинков лифт в Банско. А резултатът - общо становище, че спорните въпроси около концесиите в зимния курорт трябва да бъдат решени бързо.

 

„Постави се въпросът за втория лифт в Банско. Има разбиране, че в тази посока трябва да се работи”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след края на заседанието на Съвета за развитие. 

Още по темата

 

Бъчварова не е имала предвид втория лифт, а по-скоро проблемите с концесионния договор за ски зоната, уточниха от нейния пресцентър. А въпросът дали да има втора кабинка или не се точи години наред. Концесионерът очаква думата на държавата, за да тръгне по-дългия път на инвестиционния процес.

 

Новото съоръжение може да се изгради за около година и половина, уверяват от "Юлен". А предвидените средства са поне 15 милиона лева. Инвестиция, за която лобира и местната общинска администрация.

 

За природозащитниците обаче втората кабинка означава грубо посегателство върху богатствата на национален парк "Пирин". Всяко повдигане на темата винаги води след себе си протести в защита на природата и от друга страна – в защита на местния бизнес. Сред туристите в Банско няма единно мнение.

 

От Министерството на околната среда и водите заявиха за Нова, че на този етап за втори лифт не може да се говори, тъй като няма внесено инвестиционно намерение.