Засега не е предвидена промяна в цените

 

Депутатските паркоместа са в пъти по-евтини от тези на бизнеса и гражданите.  Повече от 10 години цената за служебните места за паркиране на народните представители не е променяна.

 

Депутатите паркират служебните си автомобили  срещу скромната сума от 185 лева на месец. Преференцията е за общо 100 места пред парламента между "Александър Невски" и БАН и край бившия партиен дом, където заседават парламентарните комисии.  За сравнение, фирмите в центъра на София за служебен абонамент дължат по 650 лева. В същото време само за час в центъра на града всеки шофьор плаща по два лева.

 

Цените за депутатите не са променяни от близо 10 години.  „Това е най-висшата институция в държавата. Тогава това беше и волята на кмета Бойко Борисов -  им направим някаква отстъпка”, коментира заместник-кметът на София Юлия Ненкова.  

 

На един от служебните паркинги на парламента екипът ни се срещна с депутата Георги Свиленски, който беше и общински съветник.  „Трябва да има места за паркиране. Отделен е въпросът кой ги ползва, срещу какво ги ползва и на какъв режим е това ползване. Проблемът е, че този начин на отдаване и на сключване на договори се прави общо взето на тъмно от обществото и затова хората питат”, коментира той.

 

Засега не е предвидена промяна в цените. „Евентуално бихме говорили с председателя на Народното събрание ако имат предвидени средства в бюджета, да актуализираме цените, но това е някакво бъдещо събитие”, заяви заместник-кметът на София. От ръководството на парламента отказаха коментар.