Ще има ли лекции или учебният процес ще бъде преустановен?

 

Обучението на стотици студенти под въпрос, заради липса на пари. Ръководството на един от факултетите в Техническия университет в София заплаши, че занятията спират. Репортаж по ваш сигнал на Георги Георгиев.


Тази заповед на декана на факултета "Компютърни системи и управление" постави на карта втория семестър на близо 1600 студенти. По време на сесия коридорите на университета са почти празни. От ръководството на факултета заплашват, че това ще продължи и след започване на семестъра – тъй като занятия няма да има.


На извънредно заседание ръководството на факултета решило да спре занятията на всички преподаватели, които са свръхнатоварени.


„При нас има много, които са над 600 часа. Почти всички са натоварени. И в крайна сметка тези преподаватели не получават средства за това, което са изработили”, обясни председателят на Студентския съвет в Технически университет – София Момчил Николов.


За всеки час над нормата хонорар не се получавал и преподавателите влизали в аулите на доброволни начала.


„Заплати е имало, ще има и ние никога не сме говорили за спиране на заплати. Добрите преподаватели за съжаление бягат навън за по-големи заплати”, обяснява Любомир Димитров – зам.-ректор на Технически университет – София.


А във факултета, който подготвя бъдещите ИТ-специалисти, въпреки че интересът бил най-голям и влизали най-много пари – те отивали към други звена.


„Не се използват само за факултета, не са целенасочени”, обяснява Момчил Николов.
„Парите влизат в университета и те се разпределят в университета вътре. Те не отиват по факултети”, казва Любомир Димитров.


Затова и ръководството на висшето училище издало контразаповед, с която задължава всички преподаватели да влязат в аулите в понеделник.


„Има желание от колеги-студенти, които казват, че ще направят стачка и няма да си плащат семестриалните такси. Няма да влизат на упражнения и ще са в подкрепа на нашите преподаватели”, казва още Момчил Николов.