Дамаск твърди, че 100 турски войници са пресекли границата

 

Турски войски не са навлизали в Сирия. Това обяви Анкара след обвинения, че през уикенда Турция е пратила сухопътни части зад граница.

 

Още по темата

Сирия обвини Турция, че е изпратила най-малко сто войници на тяхна територия. Целта на операцията била да се доставят боеприпаси на бунтовници, които се бият срещу частите на Башар Асад.

 

Подозренията за директна намеса дойдоха, след като Турция обстреля с артилерия кюрдски отряди на сирийска територия. Кюрдите подпомагат офанзивата на правителствените войски към Алепо.

 

Турция открито подкрепя бунтовниците, които държат част от най-големия град в Сирия вече няколко години. А подновените сражения в района изпратиха десетки хиляди бежанци към Турция и евентуално Европа.

 

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу обвини Русия, че действа като „терористична организация” в Сирия и обеща силен отговор.

 

"Ако Русия продължава да се държи като терористична организация, ние ще имаме изключително решителна реакция”, заяви Давутоглу, цитиран от БГНЕС.

 

Той каза още, че не приема Крим за част от Русия. „За нас териториалната цялост и независимостта на Украйна е основна ценност. Така че възприемаме Крим като неразделна част от Украйна”, подчерта той на срещата си с украинския премиер Арсений Яценюк.

 

Ръководителят на турското правителство също така подчерта, че Украйна е стратегически партньор на Турция и благодари на Киев за "солидарността в различни области".