Разкриването на античния комплекс отне години

 

До дни трябва да приключи работата по първия музей на открито при Ларгото в София. Разкриването на античния комплекс в центъра на столицата отне години работа, тежки обжалвания и редица критики.

 

Моника и Самюъл са от Португалия, но живеят в Румъния. В България са за седмица, за да опознаят страната ни. А това започва със стъклените куполи над Ларгото. „Струва ми се много интересно, че можеш просто да се разхождаш по улицата и да видиш историята. А също така е и безплатно. Хубаво е да не трябва да плащаш за култура”, смята Моника. 

 

Стъклените куполи над част от разкопките получиха немалко критики за вида си. Въпреки това обаче са интересни за туристите. „Виждам, че не са завършени, но поне идеята за тях е добра”, коментира Самюъл.

 

А идеята е под стъклените куполи да се съхраняват останките от древна Сердика.  След като бъдат напълно завършени стъклените куполи, хората ще могат да се разхождат по тях и да наблюдават това, което ще се случва отдолу.

 

Какво точно ще се случва отдолу още не е ясно, но идеи не липсват. Има и идеи да има обособено място за сцена. "Има идеи да бъде за театрални постановки", обясни инж. Иван Мечкунов, експерт в Министерството на културата. 

 

Владимир Цветков в магистър по реставрация. В центъра на София той се опитва да възстанови стенописите от църква от 16-и век, открита преди шест години под булеварда. За съжаление,  църквата е доста разрушена.

 

До приключването на работата по Ларгото остават броени дни за довършителни работи, обещават от министерството. С откриването на музея ще се сложи край на четири години работа, няколко обжалвания, наводняване на разкопките и покриването им с найлони. Проблемите продължиха, когато в края на януари на входа на почти завършения обект се появи охранителната врата-щора.