Главният прокурор поиска незабавни мерки за засилен контрол над обществения ред

 

Ивайло Борисов-Ториното, чиито охранители нанесоха жесток побой над мъж и неговата съпруга на Околовръстното в София, е подсъдим за убийство и за трафик на наркотични вещества. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той поясни, че Ивайло Борисов бил

Още по темата

задържан на 16 февруари 2013 г., като няколко месеца постоянната мярка за неотклонение "Задържане под стража" е сменена с по-лека.

 

Инцидентът на Околовръстното шосе в София е поразяващ със своята наглост и съзнание за тотално несъобразяване със законите и обществения ред. Разпоредили сме контролна проверка, която трябва да установи спазва ли се законът по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия. Втората проверка касае търговците, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност. Ще бъде осъществена проверка и на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават". Това заяви Цацаров след провелото се спешно заседание заради побоя на Околовръстното. Той се срещна с главния секретар на МВР Георги Костов и с директора на “Охранителна полиция“ Константин Гребенаров. 

 

Проверки на всички, които се разхождат с охрана и битка с така наречените кортежи - това е основното, което смятат да предприемат от прокуратурата и МВР. Една от мерките е да се регистрират всички съпровождащи коли, както са регистрирани оръжията, с които разполагат охранителните фирми.

 

Всичко това идва след поредната бурна обществена реакция на един случай, който със сигурност не е прецедент през последните години. Затова и властите признаха - че отново действат, когато стане твърде шумно. 

 

"Проблемът е с частно-охранителната дейност, която няма общо с лицензираните фирми", заяви Георги Костов.

 

Четиримата биячи от Околовръстното например се водели неофициално на работа при Ивайло Борисов-Ториното

 

Ще се проверява също кой носи огнестрелно оръжие и има ли право да го носи. И тук прокуратурата напомни на МВР, че не са си свършили работата, защото електронен регистър с хората, които притежават оръжие, все още липсва. Години след като за първи път се заговори за такъв.

 

"Моето предложение е просто - проверката ще завърши с още една база данни. Ние ви я предоставяме, оттам нататък вие само я актуализирате", заяви Цацаров. 

 

Четиримата от Околовръстното обаче не биха били в този регистър, защото по първоначални данни не са имали разрешение за притежание на оръжие.

 

И трета атака в битката с охранителите - охраняваните ще трябва надлежно да обясняват, че си имат кортеж.

 

 

И отново с признание, че общественото недоволство ги е принудило, от МВР заявиха, че още от днес започват мащабна акция срещу подобни ескортиращи хора и автомобили, които създавали дискомфорт на гражданите.

 

Главният прокурор отбеляза, че практиката кортежи да стоят през дискотеки и други места, на които се събират много хора, трябва да бъде прекратена

 

По данни на главния прокурор 117 са хората, ползващи частна охрана - най-много са във Варна - 50, в София – 27 и в Пловдив - 23. Цацаров отбеляза, че след проверката за регистрация на оръжията в Лясковец, едно от предписанията е да се създаде единен регистър, което в МВР още не е направено. Георги Костов се оправда с липсата на средства.

 

А по конкретния случай с побоя на Околовръстното, освен информация за биячите, от прокуратурата не пропуснаха да ни напомнят и че техният шеф - Ивайло Борисов-Ториното, е подсъдим за организирана престъпна група за трафик на наркотици и за убийство и че съдът всъщност е позоволил един подсъдим да се разхожда с охрана по улиците, след като е олекотил мярката му за неотклонение. 

 

Припомняме, че четирима мъже пребиха семейство на Околовръстното шосе на София заради свирене с клаксон. Те бяха задържани и оставени в ареста за 72 часа.