Властите ще използват пръстовите отпечатъци за удостоверяване на самоличността им

Мароко увери Германия, че ще приеме обратно своите граждани, чиито молби за предоставяне на убежище бъдат отхвърлени от германските власти. Това стана на среща между министрите на вътрешните министри на двете страни Мохамед Хасад и гостуващия в Мароко Томас де Мезиер, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

Двамата обсъдиха как да бъдат депортирани мароканците, представяли се за сирийци, за да получат убежище в Германия.

 

"Властите ще използват пръстовите отпечатъци за удостоверяване на самоличността на мигрантите", каза след срещата Де Мезиер.

 

Колегата му Хасад каза, че неговото правителство ще разглежда всяка заявка за репатриране на неуспели кандидат-бежанци в срок от 45 дни, както е поискала германската страна.

 

През миналата година около 10 000 марокански граждани са пристигнали в Германия и са кандидатствали за предоставяне на убежище, сочат данни на германската федерална агенция по миграцията и бежанците. Шансовете на мигрантите от Северна Африка да получат убежище в Германия се оценяват на 3,7 на сто, отбелязва ДПА.

 

"Мохамед Хасад и Томас де Мезиер постигнаха днес напредък и в преговорите по сключване на двустранен договор в областта на сигурността. Остават да се уточнят няколко технически подробности", каза германският министър.

 

Мароко е първата спирка в тридневната обиколка на Томас де Мезиер в страните от Магреба. Той планира да посети още Алжир и Мароко.

 

Наскоро германският Бундестаг определи с гласуване, че Тунис, Алжир и Мароко са измежду т. нар. "безопасни страни на произход".

 

Справка в уебсайта на Европейската комисия сочи, че Женевската конвенция и директивата на ЕС за предоставяне на убежище определят като безопасна страна на произход държава, в която има демократична система на управление и по правило и постоянно няма преследвания, изтезания или нехуманни наказания, заплаха от насилие, както и въоръжен конфликт.