Гърция ще обяви извънредно положение до дни

 

Нов пик на бежанската криза в Европа. Експерти очакват през следващите години 3 милиона мигранти да пристигнат в страните от Европейския съюз. 

 

В същото време в Гърция напрежението продължава да расте. Атина изчислява, че броят на мигрантите в следващите дни може да достигне 70 000, ако не бъдат предприети спешни действия. До 3 дни страната ще обяви извънредно положение. Хиляди са бежанците в столицата, като много от тях спят на открито. 

Още по темата


 
Най-сериозно струпване обаче продължава да има на гръцко-македонската граница. В Идомени вече са почти 10 000. Храната не достига, много от децата са болни, а бежанците стават все повече, но никой не ги пуска нататък. За новодошлите не е ясно ще има ли палатки за тази нощ. 

 

Мигрантите се опитват да стигнат до Западна Европа, но все повече страни по така наречения „Балкански маршрут” въвеждат ограничения за преминаването им.


 
Стотици мигранти се опитаха в понеделник да проникнат със сила от Гърция в Македония, но бяха отблъснати от македонските сили на реда. Лагеруващите дни наред в палатки прекараха тежка нощ.

 

„Положението е много лошо. Тук сме от четири дни. През изминалата нощ буквално плувахме, защото палатката ни прогизна, както и дрехите ни. Изкарахме много тежка нощ”, разказва Юсуф.

 

„Беше истински кошмар. Събудихме се в басейн. На няколко пъти местихме палатката ни, защото всичко наоколо беше прогизнало”, казва друг мигрант.


 

 

Основното трасе на така наречения „Балкански път на мигрантите” тръгва от Турция, минава през Гърция и оттам се ориентира през Македония към Хърватия. Няколко държави по този маршрут обаче вече въведоха ограничения за брой мигранти, които могат да минават на ден. Така се образуват истински тапи на границите с Македония, Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия.

 

Българските власти твърдят, че са напълно готови да реагират при всеки възможен сценарий. Дори и ако бежанците от Гърция тръгнат на Запад през наша територия. 

 

 

Информация: Данаил Глишев, Любомир Бояджиев