До дни ще е готова съдебно-медицинската експертиза

"Разпитват се свидетели във връзка със смъртта на Омар Зайед. Тялото му бе открито  в петък на територията на Палестинското посолство", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

Обвинител номер едно съобщи, че до 1-2 дни се чака и заключението на съдебно-медицинска експертиза, тъй като беше извършена аутопсия. "Имаше искане за присъствие по време на аутопсията на дипломатическия представител на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух, но това искане не е отговаря на българските закони" , обясни Цацаров. 

 

В понеделник във връзка със смрътта на Зайед пристигна и делегация от Палестина. "Тя в контакт с Министерството на външните работи и не се състои от прокурори и следователи. Не може да се очаква съвместно разследване между българските и палестинските власти. Чрез МВнР, ако официални представители на пристигналата група на Палестина, желаят информация, то тя ще им бъде предоставена", съобщи Цацаров.

 

Припомняме, че в средата на декември миналата година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Омар Наиф Хасан Зайед, който живее у нас от 22 години, за доизлежаване на присъда "доживотен затвор". По това време Зайед изчезва и по информация на Нова вероятно се укривал в Посолството на Палестина у нас.

 

През 1986 г. мъжът бил осъден на доживотен затвор за предумишлено убийство на еврейски студент в Стария град на Ерусалим заедно с брат си Ахмед Зайед и трети палестинец. През 1990 г. той бил настанен в болница във Витлеем, на Западния бряг, след като обявил гладна стачка. Зайед избягал от лечебното заведение и след като минал през няколко арабски страни, се установил в България. Мъжът живеел в София от 1994 г. със съпругата си и с трите си деца, работел е при роднини и познати.

 

През декември Израел поискал Зайед да бъде екстрадиран от България. Междувременно мъжът се преместил в Палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането да бъде екстрадиран. Съдебното заседание по въпроса, насрочено за 14 декември, било отложено, тъй като Найеф Зайед не се явил в съда.

 

Видео: БГНЕС