"Получих множество наранявания по ръцете и краката", заяви Борис Анзов

 

Група журналисти попадна под артилерийски обстрел в провинция Латакия в северната част на Сирия.

 

Сред тях е бил и българският журналист Борис Анзов, който е бил ранен в ръката

 

Секунди преди неочаквания обстрел българският журналист и негови колеги от Канада и Русия взимат интервю от местните жители в малко село край Латакия. Място, на което нови удари не са очаквани заради подписано споразумение. 

 

"Снимахме репортаж от селце в близост до град Латакия. Започнах да интервюирам сирйски свещеник и първият взрив се раздаде. Руските военни ни казаха бързо да се махаме, защото може би сме били забелязани", сподели Анзов непосредствено след инцидента.  

 

Атаката, според журналистите, идва откъм турската граница. Руските военни започват евакуация, но броентранспортьорът, който трябва да служи за прикритие, се заклещва в тясната улица и Анзов започва да бяга напред, разказва самият той. Тогава на сто метра от него се случват още две експлозии.

 

"Бях първият, който излезе. Докато тичах, се раздаде втори или трети взрив и един руски войник се хвърли върху мен. Получих множество наранявания по ръцете и краката", допълва журналистът. 

 

Анзов видял още поне трима ранени. И той, и колегите му- общо 33-ма души, са добре и са евакуирани успешно.

 

 

От министерството на отбраната на Русия съобщиха, че огънят е дошъл откъм границата с Турция, от района на селището Дама, което се намира в близост до Идлиб. 

 

Според информация на журналистите след тяхната евакуация следват още 20 взрива. Подозренията им падат върху групировката "Джебхат-ан-Нусра" или ИДИЛ, които не спазват примирието. 

 

От Министерството на външните работи потвърдиха, че има български журналист, пострадал при обстрела край сирийската провинция Латакия, съобщи агенция „Фокус”. От МВнР уточняват, че журналистът е българин, който живее в Москва, където има собствена медия. Българското посолство в Москва няма официална информация за Анзов, но по неофициални канали е установено, че има пострадал наш сънародник в Сирия.

 

Журналистът не е търсил съдействие от българското посолство или от МВнР нито преди заминаването си, нито след инцидента.
 

„Никой не се е обръщал към нас, за да ни уведоми, че иска да посети Сирия. Проверяваме случая“, каза по-рано говорителят на външно министерство Бетина Жотева, цитирана от БГНЕС. 

 

Борис Анзов от години живее в Русия. Работи за "Медия мост България" - уебсайт, базиран в Москва.

 

Подробности очаквайте в централните ни новини в 19 часа!

 

Видео: Ruptly